A kosár üres
Megtekint

Kezdőlap    Cikkek, fordítások    Tanácsok csillagászati távcső vásárlás előtt

Tanácsok csillagászati távcső vásárlás előtt

Egy csillagászati távcső a szükséges kiegészítőkkel (állvány, okulárok, stb.) viszonylag drága mulatság, leszámítva talán a Tesco olcsó és gazdaságos optikáit :-). Mivel legtöbbünk számára fontos, hogy ne kidobott pénz legyen a távcsőre kiadott összeg, ezért ennek érdekében igyekezzünk döntésünket a lehető legjobban megfontolni. Akkor leszünk a legboldogabbak, ha biztosan az igényeknek megfelelő távcsövet veszük. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy rögtön egy méregdrága optikával kezdjünk, sőt még csak azt sem, hogy a legnagyobbal.

Legyünk tisztában a realitásokkal!

Nagy távcsöves felvételeken felnőve könnyen csalódás érheti a kezdőt, ha frissen vásárolt távcsövét az ég fele fordítja, és döbbenten tapasztalja, hogy alig lát részleteket a Jupiteren, illetve a mély-ég objektumok nem többek homályos pacáknál, semmiben sem emlékeztetve a fényképekre. Jegyezzük meg: vizuálisan a legritkább esetben érhetjük el a CCD-vel, fényképezőgéppel készített felvételek minőségét, arról nem is beszélve, hogy a tapasztalatlan szem nincs annyira "kiélezve" a részletek meglátásra. További nehézséget jelent, hogy a városok fényszennyezett ege alatt a távcsövek nem tudják magukból kihozni a maximumot, teljesitményük jelentősen korlátozott.

Akkor mégis mit és hogyan láthatunk a saját szemünkkel egy adott méretű, típusú, gyártmányú műszerben?! A válasz egyszerű: győződjünk meg a saját szemünkkel! Erre legjobb alkalmat a csillagász-táborok jelentenek, ahol rengeteg, különféle méretű, fajtájú műszert ki lehet próbálni. (Azt azonban ne feledjük, hogy a vidéki, sötét égbolt után egy városi, fényektől elvakított égen ugyanaz a távcső sokkal gyengébben "muzsikál"!) Szintén jó ötlet egy csillagvizsgálóba ellátogatni, vagy ismerősök, barátok távcsöveibe belekukkanani! (Addig is amig ezt nem tudja megtenni, némi támpontot egy másik cikkünkben talál.)

Ismerjük meg az égboltot!

Az égbolt megismeréséhez leginkább türelem szükséges, valamint az égtájak ismerete, azaz megfigyelőhelyünkhöz képest merre esik pl a déli, vagy a nyugati irány. Számos papír alapú térképet megvásárolhatunk, azonban érdemes az internetről letölteni a teljesen ingyenes Stellarium nevű programot, mely rendkivül valósághűen tudja szimulálni a csillagos égboltot. Célszerű valami ismert objektumról (pl. Göncölszekér) kiindulva megkeresni a környező csillagképeket, fényesebb csillagokat. Amennyiben már be tudjuk azonosítani a csillagképeket, nekiállhatunk a bennünk található halványabb objektumok megkereséséhez.

Érdemes már az égbolttal való ismerkedés során binokulárt használni. Ezek az eszközök igen univerzálisak: nem lesznek feleslegesek egy távcső megvásárlása után sem, sokkal inkább kiegészítik egymást. Ezen túlmenően nappal, természetmegfigyelésre is jó hasznukat venni. Kezdésnek a 12x60, vagy a 10x50-es modelleket javasoljuk.

Melyik távcsőtípust szeressem?

Kezdők számára legtöbbször nehéz kérdés a megfelelő távcsö kiválasztása. Vásárlás előtt célszerű tisztában lenni a különféle távcsővek előnyeivel-hátrányaival és ezek ismeretében nekünk kell mérlegelni, hogy számunkra melyik műszer a legoptimálisabb. Kérdezük meg ismerősőket, barátokat mit ajánlanak, azonban ne számítsunk arra, hogy mindenki ugyanazt a fogja javasolni. Ha megismerjük a különféle optikák, mechanikák előnyeit és hátrányait (melyről korábban esetleg csak hallottunk/olvastunk), nyugodtabban tudunk dönteni.

Választás előtt, nem árt ha az alábbi kérdésekre tudjuk a választ:

  • Budapesti lakótelepről, esetleg a falusi kertünkből tervezzük a műszert használni?
  • Állandó helyen lesz felállítva, vagy kocsival, netalán hátizsákkal fogunk észlelőtúrákat tenni?!
  • Elsősorban a bolygókra vagyunk kiváncsiak vagy a távoli galaxisokra is?!
  • Csak vizuális célokra keresünk műszert, vagy fotózni is szeretnék vele?!
  • A lehető legegyszerűbbet keressük, vagy elboldogulunk a legújabb technikákkal is?!

Minden távcsőnek van előnye és hátránya, emiatt olyan műszer nem létezik amely minden szempontból optimális: valahol kompromisszumot kell kötni.

Hol vásároljak?

Ha sikerült leszűkíteni a kört egy-két távcsőmodellre akkor igyekezzünk minél több adatot begyűjteni róluk. A forgalmazóján túl javasolt a gyártó honlapját is felkeresni a leghitelesebb információk érdekében. Tudjuk meg, mik a gyenge pontjai, illetve mi az amiben kiemelkedik kategóriájából. Gyakran kérdezik, megéri-e áruházi távcsövet venni? Nos, időnként elfogadható minőségű távcsövet is ki lehet fogni, mely (általában az okulárok cseréje után) viszonylag jól használható műszer lehet. Az eladók azonban ritkán tudnak szaktanácsot adni, így jól fontoljuk meg, innen vásároljunk-e!

Amennyiben sikerült (nehéz) döntésünket meghozni, és egy távcső boldog birtokosa vagyunk, ne feledjük: egy távcső igazi értékét az adja, mennyire használjuk!


« Schmidt-Cassegrain távcsövek jusztírozása

Share  Tetszett a cikk? Oszd meg!

1 hozzászólás

mihály (2015. 02. 11. 14:32)
heloka , szívesen látnék konkrét elemzést , táblázatosan ,adatokkal értékeléssel


Hozzászólás elküldése
Név * (Kötelező)
Email * (Kötelező)
Szólj hozzá *

Írd be számmal az eredményt: * nyolc + kilenc=

Kapcsolat

Cím: 1096 Bp, Thaly K. u. 34.


Telefon:     1/707-85-12
Mobil:     0630/337-36-20


E-mail: info@makszutov.hu


Nyitva: H-P 10-17:00Szolgáltatások
Árlista
Kezdőknek
Bazár
Galéria
Fórum
Vélemény írása
Információ
Szállítás és fizetés
Jótállási feltételek
Általános Szerződési Feltételek
Adatvédelmi nyilatkozat
Gyakran Ismételt Kérdések
Oldaltérkép
Elérhetőségeink
Cím: 1096 Budapest, Thaly K. u 34.
Nyitva: hétfő-péntek: 10:00-17:00

Telefon: 1/707-85-12
Mobil: 0630/337-36-20
Email: info@makszutov.hu
Média és logisztikai partnereink

Kossuth Kiadó Tudóskönyv
Dalekohlad a mikroskop
KÉRDÉSE VAN?